6 czerwca 2013

Polędwiczki z camembertem i żurawiną w sosie musztardowym

 Przepis ten nazwałabym daniem dobrym dla każdego i na każdą okazję (oczywiście wegetarian z wiadomych względów musimy tutaj wykluczyć). Smakuje zarówno tym którzy mają zdecydowanie dosyć nudy w kuchni, ale również i tym, którzy preferują bardziej klasyczne smaki. Zaskakujące, ciekawe, ale nie jest to przepis udziwniony na siłę - wszystko komponuje się ze sobą, smaki idealnie się uzupełniają. Polecam szczególnie na uroczyste obiady, sukces kulinarny i zachwyt gości murowany. 




Składniki (na około 11 polędwiczek):


  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 opakowanie sera camembert
  • 1 opakowanie szynki parmeńskiej (6 plastrów)
  • Pół szklanki żurawiny 
  • Sól i pieprz 
  • Dwie łyżki masła klarowanego 
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 łyżki whiskey 
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej 
  • 1 mała łyżeczka musztardy z dużymi ziarnami gorczycy 
  • Dwie łyżki octu balsamicznego 
  • 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)

Polędwiczkę należy dokładnie umyć, osuszyć,  pokroić na plastry (około 1,5 cm każdy). Następnie rozbić na cieńsze płaty (najlepiej za pomocą dłoni, ponieważ inaczej możemy uszkodzić jej delikatną strukturę). Posolić i popieprzyć z dwóch stron. Ser pokroić na plastry i układać na środku każdej polędwiczki, następnie do każdej dodać kilka wysuszonych żurawin. Całość zwinąć w rulonik. Plastry szynki parmeńskiej pokroić wzdłuż na dwie części. Każdą polędwiczkę owinąć szynką i spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Smażyć przez 4 minuty na każdej ze stron a potem jeszcze przez około 1-2 minut  zrumienić. Polędwiczki zdjąć z patelni, odłożyć na osobny talerz. Do sosu, który powstał z polędwiczek dolewamy śmietankę i ocet balsamiczny i podgrzewamy aż sos się lekko zredukuje (zgęstnieje). Następnie dodać musztardę, miód i whiskey. Całość energicznie wymieszać. Sos redukować dalej, aż osiągnie pożądaną konsystencję. Następnie posolić, popieprzyć i dodać pozostałą żurawinę. Polędwiczki przełożyć na patelnię, lekko podgrzać i serwować!

Smacznego!!!
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz