7 lipca 2013

Chłodnik ogórkowy z migdałami

Lato zawitało już na dobre i niestety staje się czasami uciążliwe (szczególnie w mieście). Nie ma więc nic lepszego na szybko lunch niż chłodnik. Danie to ostatnio stało się bardzo modne. Powiedziałabym, że mamy nawet do czynienia z chłodnikowym zawrotem głowy. Melonowe, pomidorowe, z dodatkiem awokado, oliwkowe, porzeczkowe, rabarbarowe...mogłabym tak długo wymieniać, ale zamiast tego podaję przepis na ekspresowy chłodnik ogórkowy z dodatkiem migdałów. Cudowny! 




Składniki (na 5 porcji):

- 6 średnich ogórków gruntowych
- dwa ząbki czosnku
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- 1 l maślanki
- 3 jajka
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 5 łyżek posiekanego koperku
- Sól i pieprz

Ugotować jajka na twardo. Odstawić do ostudzenia. W tym czasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ogórki. Zalać je schłodzoną maślanką. Do miski wycisnąć dwa ząbki czosnku i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby chłodnik nabrał smaku i był mocno schłodzony. Migdały zrumienić na suchej patelni. Jajka pokroić na ćwiartki. Chłodnik nałożyć do miseczek, dodać połówkę jajka, posypać migdałami i szczypiorkiem.

Smacznego!!!









4 komentarze:

  1. Fajny pomysł-zapisuję przepis:)Może moje dziecko się skusi,bo to z jego ulubionych ogórasków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie postaram się niedługo dodać nowe przepisy z ogórkami. Bardzo mnie cieszą pozytywne odzewy, wtedy widać, że blog był dobrym pomysłem :)

      Usuń