3 lipca 2013

Mini tarty z kremem patisserie

Dzisiaj pomysł na wykorzystanie przepisu na krem patisserie. Babeczki zarówno smakują, jak i wyglądają genialnie. Jest to idealne połączenie delikatnego kruchego ciasta, waniliowego i rozpływającego się w ustach kremu i świeżych malin lub karmelizowanego banana. Największym sukcesem tego deseru jest właśnie kruche ciasto. Przepis zaczerpnięty z "Wielkiej księgi kucharskiej" Chucka Williamsa i Kristine Kidd. Maślane, chrupiące...Mmm...Obowiązkowy element letniego podwieczorku!




Składniki (przepis na 12 babeczek)

- 1/ 2 kremu patisserie (przepis na blogu)
- 200 g mąki pszennej 
- 1 czubata łyżka cukru 
-1/4 łyżeczki soli
-125 g zimnego masła
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 banan 
- 1/2 pomarańczy 
- 3 łyżki brązowego cukru
- dwie łyżki masła
- pół koszyczka malin 

Mąkę, cukier i sól należy wymieszać w misce. Dodać pokrojone na kawałki, zimne masło i palcami zarabiamy ciasto, aby powstały grudki. Jeżeli nie mamy specjalnego przyrządu do wyrabiania kruchego ciasta, możemy użyć dwóch widelców lub noży (chodzi o to, aby ciasto było dalej zimne i nie ogrzało się od dłoni). Dodajemy najpierw jedną łyżkę wody i równomiernie rozprowadzamy. Następnie dodajemy drugą. Jeżeli ciasto jest wilgotne i da się połączyć, jest gotowe. Jeżeli nie, należy dodać jeszcze kilka kropli wody. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na minimum pół godziny do lodówki (maksymalnie na całą noc). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Następnie  rozwałkować cienko ciasto. Foremki wysmarować cienko masłem. Ciasto ułożyć na foremki, docisnąć do dna i ścianek, nożem odciąć nadmiar ciasta przy krawędziach. Foremki przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub specjalnymi obciążnikami. Włożyć do piekarnika. Piec przez 5 minut, następnie zdjąć papier i obciążniki i piec około 7 minut. Zależy od piekarnika, ciasto ma być rumiane. Wyciągnąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia. W tym czasie na suchej patelni rozgrzać cukier, po około 2 minutach wycisnąć na patelnię sok z pomarańczy i odczekać aż chwilę odparuję, dodać masło i na to położyć pociętego na plastry banana. Smażyć aż zmięknie i zrobi się rumiany. Do babeczek nakładać krem patisserie. Dekorować bananem, a w drugiej wersji malinami. 

Smacznego!!!





























2 komentarze: