30 czerwca 2013

Creme patisserie

Przepis na jeden z moich ulubionych kremów. Gęsty, kremowy i mooocccnoo waniliowy. Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju tart, babeczek, tortów, deserów. Szczególnie w sezonie owocowym. Inspiracja wieloma wariacjami na temat tego kremu. Chciałam żeby zawierał stosunkowo niewiele żółtek. Możemy go przechowywać 2-3 dni w lodówce. 



Składniki:

- 1 litr mleka
- 4 żółtka
-100 g cukru
- 1 laska wanilii
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 40 g mąki pszennej

Mleko wlać do garnka i lekko podgrzewać. Laskę wanilii naciąć i wyskrobać z niej ziarenka. Wrzucić całość (włącznie z laską) do mleka. W tym czasie ucierać żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i energicznie wymieszać. Kiedy mleko zacznie się pienić przelać je do miski z masą jajeczną i energicznie ubijać. Masa mocno zgęstnieje. Jeżeli chcemy uniknąć powstania kożucha na kremie należy przykryć go folią aluminiową lub na wierzchu ułożyć plasterki masła.

Smacznego!!!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz