Nareszcie pojawił się bób! I znowu mamy setki możliwości na wykorzystanie go w sałatkach (na zimno), zapiekankach, pastach, sosach...Najlepiej smakuje po prostu z dodatkiem soli, ale warto kombinować :). Na blogu na pewno pojawi się kilka oryginalnych pomysłów na użycie bobu. Makaron z bobem idealnie sprawdza się na ekspresowy obiad. Urozmaiceniem jest tutaj lekki śmietanowy sos na bazie pesto bazyliowego, całość jest tak lekka i delikatna, że jedynie podkreśla smak bobu, co jest najważniejsze!
Składniki (na 4 porcje):
- 500 g bobu
- 400 g makaronu (najlepiej penne)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- garść listków bazylii
- 1,5 szklanki kwaśnej śmietany
-1/2 szklanki migdałów (najlepiej obranych)
-1/2 szklanki oliwy
-szczypta soli
-szczypta pieprzu
Najpierw przygotować gęste pesto z bazylii. Do blendera lub do moździerza wsypać koperek, listki bazylii, migdały, dodać 1/4 szklanki oliwy, sól i pieprz. Całość utrzeć w moździerzu lub zmiksować blenderem. Następnie ugotować bób w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Obrać go z łupinek. Pozostałą część oliwy wylać na patelnię, lekko podgrzać. Dodać pesto. Następnie rozcieńczyć pesto kwaśną śmietaną. Gotować i dokładnie wymieszać. W tym samym czasie ugotować makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i przełożyć do głębokich talerzy. Bób dodać na krótko do sosu, dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Makaron polać sosem i podawać.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz