29 maja 2013

Sos winegret

Przepisów na winegret są tysiące. Powstały również przeróżne wariacje na temat tego sosu. Stanowi on genialną bazę do szaleństw z przyprawami i różnymi dodatkami. Często jedna drobna zmiana  proporcji lub dodanie jakiegoś składnika nadają potrawie zupełnie innego smaku. Warto więc szukać swojej ulubionej kombinacji. Tutaj zamieszczam według mnie najlepszy przepis, w którym smaki  idealnie się równoważą, a musztarda dodaje charakteru. Sos smakuje świetnie ze zwykłą mieszanką różnych sałat albo z bardziej wymyślnymi zielonymi kombinacjami (wiosna musi pojawić się również na naszych talerzach :D ) 




Składniki:


  • 4 łyżki oliwy dobrej jakości 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała łyżeczka musztardy 
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka miodu
W słoiczku  umieścić oliwę, sok z cytryny (pamiętać o wyciskaniu soku przez sitko, unikniemy w ten sposób niepotrzebnego wyławiania pestek), musztardę, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i miód. Bardzo energicznie wymieszać.

Smacznego!!!














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz