Przepisów na winegret są tysiące. Powstały również przeróżne wariacje na temat tego sosu. Stanowi on genialną bazę do szaleństw z przyprawami i różnymi dodatkami. Często jedna drobna zmiana proporcji lub dodanie jakiegoś składnika nadają potrawie zupełnie innego smaku. Warto więc szukać swojej ulubionej kombinacji. Tutaj zamieszczam według mnie najlepszy przepis, w którym smaki idealnie się równoważą, a musztarda dodaje charakteru. Sos smakuje świetnie ze zwykłą mieszanką różnych sałat albo z bardziej wymyślnymi zielonymi kombinacjami (wiosna musi pojawić się również na naszych talerzach :D )
Składniki:
- 4 łyżki oliwy dobrej jakości
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała łyżeczka musztardy
- Sok z 1/2 cytryny
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżka miodu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz