29 maja 2013

Rybne kotleciki

Przyznam się szczerze, że przepis zapożyczyłam od mojej Siostry. Zdarza mi się gotować dla Niej i jej Rodziny, a to danie  przeznaczone było dla najmłodszego członka rodziny. Jest świetnym pomysłem na przemycenie ryby do dziecięcej diety. Jednak w wersji bardziej doprawionej i z różnymi sosami stanowi lepszą i atrakcyjniejszą wersję mielonego dla tych nieco starszych, którzy z niejednego pieca chleb już jedli. Znikające kotleciki mówią same ze siebie, a dziecięca radość i pochwała to chyba najlepsza rekomendacja ;) 




Składniki (10 kotlecików):

  • 0,5 kg ryby (użyłam pstrąga, ale można wykorzystać dorsza lub łososia)
  • 2 jajka
  • 100 g wysuszonej pszennej bułki 
  • 3/4 szklanki mleka (zależy od typu bułki, może być trochę więcej)
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • Sól i pieprz
  • Bułka tarta
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju

Wysuszone bułki namoczyć w mleku, tak, aby się zupełnie rozpadały. Rybę należy dokładnie oczyścić, wypłukać i usunąć większe ości, następnie zmielić w maszynce o średnich oczkach. Dodać do niej dwa jajka, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę. Całość wymieszać. Ogórki pokroić w drobną kosteczkę, koperek posiekać. Wymieszać z rybą, doprawić solą i pieprzem według uznania. Następnie formować kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane. 

Smacznego!!!

Ps. Świetnie smakują z sosem czosnkowym!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz