Składniki na 2 tosty:
- 2 dosyć grube plastry chałki lub dwie kromki pieczywa tostowego pszennego
- 1 jajko
- Pół szklanki mleka
- Łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki masła
- 200 g śmietany 30 lub 36% + łyżka cukru pudru
- Garść truskawek
- Cukier puder do posypania
Mleko, jajko i cukier waniliowy roztrzepać trzepaczką w jednej miseczce. Na patelni rozgrzać masło. Pieczywo maczać w mleku i jajku. Smażyć na niezbyt gorącym tłuszczu, powinno się powoli zrumienić. W czasie smażenia ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Chałkę wyciągnąć i osuszyć z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Układać na talerzu, razem z umytymi i przekrojonymi truskawkami. Udekorować bitą śmietaną i cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz