23 maja 2013

Tost francuski z truskawkami :)

Zaczęło się już coroczne truskawkowe szaleństwo! Mój pierwszy przepis na tym blogu jest dosyć prosty, ale wręcz idealny na długie, leniwe, wiosenne śniadanie. I oczywiście z dodatkiem truskawek!





Składniki na 2 tosty:
  • 2 dosyć grube plastry chałki lub dwie kromki pieczywa tostowego pszennego
  • 1 jajko
  • Pół szklanki mleka 
  • Łyżeczka cukru waniliowego 
  • 2 łyżki masła 
  • 200 g śmietany 30 lub 36% + łyżka cukru pudru
  • Garść truskawek 
  • Cukier puder do posypania 

Mleko, jajko i cukier waniliowy roztrzepać trzepaczką w jednej miseczce. Na patelni rozgrzać masło. Pieczywo maczać w mleku i jajku. Smażyć na niezbyt gorącym tłuszczu, powinno się powoli zrumienić. W czasie smażenia ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Chałkę wyciągnąć i osuszyć z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Układać na talerzu, razem z umytymi i przekrojonymi truskawkami. Udekorować bitą śmietaną i cukrem pudrem. 

Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz