13 lipca 2013

Quiche z bobem

Zgodnie z obietnicą kolejne danie z wykorzystaniem bobu. Tym razem w wersji idealnej na letni piknik (quiche świetnie się przechowuje i można go zabrać na lunch do pracy czy właśnie na wypoczynek na łonie natury). Jest tak samo smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimo. Nie potrzeba do niego żadnych dodatków, chociaż można dodać np. zieloną sałatę z lekkim dressingiem. 




Składniki (na 4 bardzo duże porcje):

- 200 g ugotowanego i wyłuskanego bobu
- 2 jajka
- 200 g boczku 
- 5 pomidorków koktajlowych 
- Sól 
- Pieprz
- Szklanka śmietany 
- 250 g mąki 
- 120 g zimnego masła 
- 3 łyżki zimnej wody 

Najpierw z mąki, masła i wody należy bardzo szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę. Schładzać przez pół godziny w lodówce. Ugotować bób i wyłuskać go. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Następnie wylepić ciastem formę ( o średnicy około 25 cm). Nakłuć w kilku miejscach widelcem i przykryć papierem do pieczenia. Piec około 8 minut, następnie odkryć ciasto i piec przez kolejne 2 minuty. W tym czasie zrumienić boczek i ubić w misce jajka ze śmietaną, doprawić całość solom i pieprzem. Wyciągnąć podpieczony spód. Rozłożyć na nim boczek i bób. Zalać masą jajeczną. Piec przez około 10 minut. Następnie rozłożyć na wierzchu  pokrojone pomidorki koktajlowe (można podzielić ja na połówki lub pokroić na plasterki). Quiche piec jeszcze przez jakieś 5 - 10 minut (tak, aby masa jajeczna się ścięła). 

Smacznego!!!















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz